Äänitys

Äänitysvaihe on perinteisesti nielaissut suurimman osan levyn kustannuksista. Enää ei tarvitse olla näin. Monilla on omat äänityslaitteet ja soittajien oma äänitysosaaminen on kasvanut. On erittäin viisasta miettiä missä äänitetään. Säästyy selvää rahaa, jos äänityksiä tehdään myös itse. Kannatan tällaista toimintaa.

Tyypillinen työni äänitysvaiheessa

Kun biisit alkavat olla valmiita äänityksiin, tehdään yhdessä äänityssuunnitelma. Oma tuottajanroolini vaihtelee projektista riippuen. Tässä muutama esimerkki, joita olen käyttänyt viimeaikoina:

Virtuaalisesti

Tämä on edullinen ja joustava tapa. Nykyisin toimin tuottajana paljon tällä tavalla. Bändi äänittää itse ja käyn äänitykset läpi muutamassa eri kohdassa äänityksiä. Esimerkiksi pohjien jälkeen, päällesoittojen jälkeen ja laulujen jälkeen. Filet kulkevat verkossa ja voitte äänitellä missä ja milloin tahansa.

Perinteinen tapa

Olen mukana tuottajana koko session ja vastaan myös äänityksistä. Rumpusessioissa voi olla alussa studiosta riippuen mukana assistentti. Assitentti on usein joku bändin jäsen. Päällesoitot ja laulutuotanto tehdään usein omalla studiollani.

Rummut ja laulut

Rummut tehdään yhdessä sopivassa studiossa ja bändi hoitaa itse päällesoitot. Kun päällesoitot ovat valmiit, raidat toimitetaan minulle. Sen jälkeen teen laulajan kanssa päälaulut ja taustalaulut omalla studiollani.

Set up-sessio

Tehdään yksi soundien rakennuspäivä yhdessä. Rummut viritetään ja tehdään muut pohjasoundit. Katsotaan kitaroita, bassoja ym. tilanteen mukaan. Usein ratkotaan myös erilaisia teknisiä ongelmia mitä studioilla tulee vastaan. Etenkin jos tämä tapahtuu bändin omissa tiloissa, treeniksellä tai kellarissa. Mitä oudompi paikka, sitä jännittävämmäksi menee. Kokemusta löytyy vaatekomerosta öljysäiliöön. Itse äänitykset hoituvat pitkälti bändin toimesta.

Pohjat

Tehdään pohjat yhdessä. Kuten rummut, komppikitarat, bassot ja demolaulu. Sitten bändi voi jatkaa äänityksiä rennosti omien työvuorojen ym. aikataulujen mukaan. Sooloja, lauluja, akustisia, koskettimia jne.