Miksaus

Coal House on miksaukseen erikoistunut studio. Sen sydämeksi olen 2018 hankkinut saman 30 vuotta vanhan analogisen Soundcraft miksauspöydän, jolla olen äänittänyt muutamia metalliklassikoita 1990 luvun lopulla. Sen kanavien läpi on äänitetty mm. HIMin The greatest Love Songs vol.666.

Miksauksessa hyvät soundit ovat keskiössä, mutta onnistunut miksaussessio on myös onnistuneen yhteistyön tulos. Vaikka teen satoja pieniä päätöksiä jokaisessa miksauksessa itsenäisesti, kuuntelen bändin toiveita tarkalla korvalla.

Käytettävissä oleva rahamäärä on aina mukana kuviossa. Projektit ovat hyvinkin erikokoisia ja miksauksen hinta sovitetaan projektin mittakaavan mukaan järkevästi. Kokemuksen kautta pystyn kartoittamaan tilanteen ja antamaan tarkan hinnan etukäteen. Nopeammin ja suoraviivaisesti tehty miksaus voi viedä asioita eteenpäin yhtä hyvin kuin hitaammin ajan kanssa tehty.

Tyypillinen työni miksausvaiheessa

Jos en ole ollut projektin aikaisemmissa vaiheissa mukana, työ alkaa siten että kartoitan tilanteen muutamilla kysymyksillä. Montako biisiä on tekeillä, paljonko biiseissä on suunnilleen raitoja, millä ne on äänitetty jne. Hyvä tapa kartoittaa tilanne on kuunnella raakamiksaukset, jos sellaisia on saatavilla. Raitojen toimittamisesta verkon kautta saat hyvät ja helpot ohjeet.

Kun miksaus alkaa valmistua lähetän sen kuunneltavaksi. Kun kaikki osalliset ovat rauhassa kuunnelleet miksauksia sopivan ajan, tehdään muutoslista. Listan laatimiseen saat valmiin pohjan. Sen pohjalta teen seuraavan version. Yleensä kaksi palailukierrosta riittää ja biisi on valmis masterointiin.

Studio on aina varattuna omille tuotannoilleni, jotta levyn miksauksiin voi palata jälkikäteen mahdollisimman joustavasti.