Masterointi

Masteroinnista kuulee usein puhuttavan, että se on jotenkin mystinen ja salamyhkäinen vaihe tuotannossa. Lyhykäisyydessään masteroinnissa biisejä käsitellään siten, että ne soivat levyllä keskenään yhteensopivasti ja mahdollisimman hyvin erilaisilla kuuntelulaitteilla.

Tyypillinen työni masterointivaiheessa

Jos en ole aikaisemmissa vaiheissa ollut mukana, työ alkaa siitä että saan valmiit miksaukset ja biisijärjestyksen. Erilaiset miksaukset vaativat luonnollisesti erilaista käsittelyä. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että kuuntelu on ensiluokkainen ja korvat ovat harjaantuneet kokemuksen myötä. Musiikin ja miksauksen ydinajatus pyritään maksimoimaan tyylinmukaiseksi.

Ehjää ei pidä alkaa korjaamaan ja parhaat miksaukset eivät useinkaan vaadi kuin hiuksen hienoja säätöjä. Biisien välit laitetaan sopiviksi ja miksausten alkuja ja loppuja siistitään tarvittaessa. Tässä vaiheessa on myös hyvä tietää julkaisuformaatti. Digi, CD, Vinyyli vai C-kasetti.

Omia tuotantojani on matkan varrella masteroitu useissa eri huippustudioissa. Olen ollut usein sessioissa mukana ja jälkikäteen analysoinut mitä muutoksia masteroinnissa olemme tehneet. Tätä kautta minulle on syntynyt varsin hyvä kuva mitkä asiat masteroinnissa ovat olennaisia. Satojen levyjen miksaajana, pystyn myös antamaan vinkkejä miksaajalle, mikäli jotakin erityistä ilmenee.

Muutamassa masteroinnissa olen myös huonontanut soundeja. Minulla on neljä eri röyhkeysasteista analoginauhuria valmiudessa, jos halutaan todella leikkiä tulella. Tämä sopii mm. akustisiin lo-fi juttuihin tuomaan luonnetta kokonaissoundiin tai vaikkapa miksauksiin, jotka on tehty kokonaan tietokoneen sisällä.