Usein kysyttyä

Mitä hyötyä tuottajasta on? Auttaako tuottaja vain ammattilaisia? Onko genrerajoituksia? Mitä maksaa? Millaiset jonot on? Näihin ja muihin yleisimpiin kysymyksiin löydät vastauksen täältä.

Mistä kaikki alkaa?

Lähetä viesti hiili (at) hiilihiilesmaa.com. Sen jälkeen saat minulta paluupostissa muutaman kysymyksen.

Kannattaako tuottaja ottaa mukaan projektiin?

Tuottaja maksaa, mutta toisaalta ilman tuottajaa moni projekti ei toteudu toivotulla tavalla. Rahat ja aika menevät helposti kankkulan kaivoon ja bändi junnaa paikoillaan, jos levyyn jää puutteita. Myös omia biisejä on mahdotonta arvioida ulkopuolisen korvin.

Palkintokorokkeelta löytyvät yleensä ne joukkueet, joilla on valmennusta taustalla. Ammattilaisen mukana ololla on suuri arvo myös viestinnällisesti. Kaupallista menestystä ei voi kukaan taata. Kuuntelijat päättävät ottavatko lopputuloksen omakseen vai eivät. Monet ovat kokeneet myös pelkän yhteistyön antaneen paljon hyvää kokemusta ja uusia ajatuksia. Sekin on menestymistä.

Työskenteletkö myös harrastelijoiden projekteissa?

Ilman muuta. Kaikki suurimmat bändit ovat alussa harrastelijoita. Mielenkiintoinen ja inspiroiva musiikki ei ole suhteessa siihen, tuleeko tekijän tilipussi musiikin tekemisestä vai jostain muualta.

Ammatti-bändeillä voi olla enemmän resursseja käytössä, mutta harrastelijat ovat usein taiteellisesti vapaampia tekemään juuri sellaista musiikkia kuin itse tahtovat.

Tuotatko muutakin kuin metallia?

Totta kai. Teen mielelläni kaikenlaista musiikkia missä on ideaa. Rock- ja metallilevyjä on CV:ssa paljon, mutta niin on myös muunkinlaista musiikkia. Pyrin tekemään artistin tai bändin itsensä näköisiä levyjä. Kaivamaan olennaisen esiin ja karsimaan pois turhia mausteita.

Pyrin siihen, että levyt eivät muistuta toisiaan, sillä on tärkeää erottua massasta. Uskon että nämä ovat syitä, miksi olen tuottanut paljon levyjä niin monille erilaisille bändeille ja artisteille.

Missä toimit?

Coal House Studioni sijaitsee Verkatehtaalla Hämeenlinnassa. Studio on vanhassa jugend-talossa, jonka tiloissa on kuuleman mukaan aikoinaan toiminut porttola. Myös pimeää viinaa on myyty ja ruumitakin kannettu ulos.

Toimin tuottajana paljon myös virtuaalisesti. Se on kätevää, edullista ja usein myös ainoa tapa silloin, kun työskentelen ulkomaisten bändien kanssa.

Coal House on suunniteltu erityisesti miksaamiseen, mutta studiossa tehdään myös paljon laulutuotantoja ja päällesoittoja. Olen koonnut studioon omat suosikkilaitteeni, joilla olen työskennelyt erilaisissa studioissa vuosien varrella.

Työskentelen tilanteen mukaan myös muissa studioissa, joihin minulla on kattavat verkostot.

Mitä maksaa?

Hinta saadaan helposti määriteltyä, kun tiedän hiukan projektin yksityiskohdista. Pientä räätälöintiä tarvitaan aina bändin tarpeiden mukaan.

Olen kehittänyt työskentelyprosessia siihen suuntaan, että käytän omaa aikaani mahdollisimman tehokkaasti vain siihen, mihin bändi eniten tuottajaa tarvitsee. Näin hintaa saadaan alaspäin ja hyötyä bändille enemmän.

Kun tehdään useampi biisi kerralla, syntyy useimmiten säästöä per biisi. Moni asia voidaan tehdä samalla sapluunalla eri biisien välillä. Esimerkiksi kerran rakennetuilla rumpusoundeilla voi tehdä monta biisiä. Tai kun laulaja pääsee kunnolla käyntiin, voi helposti laulaa muutamia biisejä yhdessä päivässä.

Millaiset jonot sinulla on?

Pöydälläni on jatkuvasti 5-10 eri projektia. Uusia otan jatkuvasti sen mukaan mitä aikataulu sallii. Yleensä aikaa on hyvin järjestettävissä, sillä sessiot etenevät toisistaan riippumatta.

Onko jotain yhteyksiä julkaisua ja promoa varten?

Kyllä. On tavallista, että loppusuoralla tulee kysymys: ”Millä tavalla levyn saisi julkaistua?” Tätä tarvetta varten perustin kumppanieni kanssa vuonna 2014  Concorde Music Companyn. Concorde on uudella tavalla toimiva levy-yhtiö, joka auttaa artisteja musiikin tuotannosta jakeluun ja keikkamyyntiin. Concordesta voi ostaa juuri sen verran ammattilaisen palvelua kuin projektissa tarvitsee pitäen taiteellisesta vapaudesta ja oikeuksista kiinni.